Bokcirkel

Att bokcirkla är hur kul som helst tycker jag och om jag hade oändligt med tid och energi så skulle jag inte bara nöja mig med en, utan ha ett helt gäng. Listan nedan är inte rangordnad, men man skulle kunna tänka sig att hästbokcirkeln skulle komma väldigt högt upp. Kanske till och med högst upp!

  • Bilderbokcirkel. Vi skulle läsa och diskutera genuina bilderböcker och för att få vara med bör man åtminstone ha läst En fanfar för bilderboken. De som vill vara med för att endast få inspiration till läsning för sina barn göra sig icke besvär.
  • Hästbokcirkel. Den här bokcirkeln kräver entusiaster som medlemmar. Här är det ren läslust och kärlek till genren som gäller. Varför är antagonisten i hästboken ofta en rik person? Hur viktig är tävlingen i hästboken? Varför är huvudpersonen i en hästbok (nästan) alltid en tjej? Och så vidare.
  • Poesicirkeln. Poesi är kul, men svårt. Hur gör man egentligen när man läser poesi? Läser man en dikt om dagen eller ska (kan?) man sträckläsa en diktsamling? Och vad betyder det egentligen att man känner sig som en uppdragen eka vid strandkanten eller att man i fjärilskläder dansar bort på sagoängar?
  • Seriecirkeln. För oss som älskar serieromaner. Själv är jag rätt nyfrälst och upptäcker ständigt nya mästerverk, till exempel Nya Norrland (av Mats Jonsson). Den här boken plockar fram ett ganska förskräckligt beteende hos mig, nämligen att gå runt och citera långa stycken (sidor!) ur boken. Tillsammans med andra som också läst samma bok är detta dock ett helt okej beteende, om än enerverande för omgivningen.
  • Romanbokcirkeln. En klassisk bokcirkel då man träffas och dricker vin och pratar om boken som alla (kanske) har läst. Enkelt, opretentiöst och himla trevligt.
  • Skämskudden. Jamensåklart! Vi hade en sådan på jobbet förut. Den hette till och med Bokklubben Skämskudden. I den här bokcirkeln är ALL läsning tillåten. Diskussionerna sker bakom lyckta dörrar och det är inte tillåtet att avslöja vad som sagts eller vilken bok bokcirkeln läser utan tillåtelse från samtliga medlemmar.

Är du med i någon bokcirkel? Eller drömmer du om att vara med i en?

Ett svar på ”Bokcirkel”

  1. Jag skulle lätt vilja vara med i både bilderbokscirkeln, poesicirkeln och seriecirkeln! Är inte med i någon bokcirkel nu och med sorg i hjärtat kan jag konstatera att jag faktiskt inte har möjlighet att prioritera det just nu … Även om det med säkerhet hade varit bra för mitt skrivande!

Kommentarer är stängda.